Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Ο Ήλιος στη μυθολογία, ανατολή και δύση του ήλιου και τραγούδι











Η γνωστότερη ιστορία στην οποία συμμετέχει ο Ήλιος είναι αυτή του γιου του Φαέθοντα, ο οποίος σκοτώθηκε οδηγώντας το ηλιακό άρμα.



Μια μέρα, ο πατέρας του τον άφησε να οδηγήσει το άρμα του. Όμως ο Φαέθων δεν στάθηκε αντάξιος της εμπιστοσύνης του πατέρα του. Σύμφωνα με την μυθολογική εκδοχή, μόλις ο Φαέθων, που οδηγούσε το άρμα του Φοίβου-Ήλιου, είδε το φοβερό Σκορπιό στον ουρανό, τρόμαξε τόσο πολύ, ώστε έχασε την ψυχραιμία του και δεν μπόρεσε να ελέγξει τα ηνία του άρματος του πατέρα του. Επακολούθησε το αφήνιασμα των αλόγων, που είχε ως αποτέλεσμα να ανεβοκατεβαίνει ο Ήλιος, απειλώντας με καταστροφή τη Γη. Τελικώς μάλιστα, τα άλογα έφεραν το άρμα τόσο χαμηλά και κοντά στη γη, ώστε άρχισε να καίγεται και τα ποτάμια άρχισαν να ξεραίνονται από την εκπεμπόμενη θερμότητα. Ο Δίας, θέλοντας να προλάβει χειρότερες καταστροφές, τον γκρέμισε με ένα κεραυνό στον Ηριδανό ποταμό, σκοτώνοντάς τον.
Οι Ηλιάδες, οι αδελφές του Φαέθοντα, απαρηγόρητες για τον θάνατο του αδερφού τους, μεταμορφώθηκαν από τους θεούς σε λεύκες.
























































































































































































































































Παρατήρησε την ανατολή και τη δύση του Ήλιου. 
Βρες ομοιότητες και διαφορές


ανατολή




δύση





ένα τραγούδι για τον ήλιο

Από το παραμύθι του Δημήτρη Μπασλάμ
ερμηνεία: Σωκράτης Μάλαμας




Και το καλύτερο για το τέλος! Δες τη γη από το διάστημα, παρατήρησε το Βόρειο Σέλας και πώς φαίνεται η ανατολή  του 'Ηλιου από το διάστημα!


Δεν υπάρχουν σχόλια: