Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

H ιστορία της ζάχαρης





H ιστορία της ζάχαρης


Tο φυτό του ζαχαροκάλαμου προέρχεται από το νησί της Ν. Γουινέας στον Ειρηνικό Ωκεανό. Από τα προϊστορικά κιόλας χρόνια μεταφέρθηκε από τον άνθρωπο στην Ινδία, όπου καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά. 

Στην Ευρώπη η ζάχαρη ήρθε τον 8ο αιώνα μ.Χ., από τους Μαυριτανούς όταν εγκαταστάθηκαν στην Ισπανία, αλλά και από τους Σταυροφόρους, που λεηλατώντας καραβάνια Αράβων στους ανακάλυψαν αυτό το «γλυκό αλάτι».

Η κατάκτηση της Αμερικής πρόσφερε στους ευρωπαίους αποικιοκράτες αχανείς εκτάσεις κατάλληλες για την καλλιέργεια του ζαχαροκάλαμου. Αλλά χρειαζόταν και κάτι ακόμη: «Τεράστιες λεγεώνες σκλάβων έφταναν από την Αφρική για να προσφέρουν στη βασίλισσα-ζάχαρη τη δύναμη που ζητούσε: ανθρώπινο καύσιμο», διηγείται ο Εδουάρδο Γκαλεάνο. 



O τεράστιος πλούτος που απέφερε το εμπόριο ζάχαρης –μέχρι το 1750 άξιζε το βάρος της σε χρυσό– αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη για τη μαζική αποικιοποίηση της Καραϊβικής από τους Βρετανούς και τους Γάλλους, και της Βραζιλίας από τους Πορτογάλους.




Σήμερα που εκείνη η εποχή της αποικιοκρατίας και του δουλεμπορίου ανήκει στο παρελθόν, νέες δομές οικονομικής επιβολής έχουν πάρει τη θέση τους. Σύμφωνα με το σύγχρονο δόγμα του «ελεύθερου εμπορίου» οι χώρες του Νότου δεν δικαιούνται να εφαρμόζουν προστατευτικές ρυθμίσεις για τη ζάχαρη που παράγουν. 

Από την άλλη, οι χώρες του ανεπτυγμένου Βορρά (και ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή Ένωση) είναι ελεύθερες να επιβάλλουν δασμούς στην εισαγόμενη ζάχαρη και να επιδοτούν αδρά τις δικές τους εξαγωγές ζάχαρης από ζαχαρότευτλα.


 Έτσι οι τιμές της ζάχαρης στις παγκόσμιες αγορές βρίσκονται στο ναδίρ και ο πληθυσμός των χωρών με τη μεγαλύτερη παραγωγή ζαχαροκάλαμου καταλήγει σε μεγάλο βαθμό να τρέφεται με ζάχαρη ευρωπαϊκής προέλευσης! 


Παρακολουθήστε πώς μαζεύονται τα ζαχαρότευτλα στο παρακάτω βίντεο:


πηγή κειμένου: http://sporos.org/Guarapo

Δεν υπάρχουν σχόλια: